Współczesny HR przyodziany jest często w różnego rodzaju „wielkie słowa”, z których zdecydowana większość to nic innego, jak tylko puste frazesy. Często zdarza się jednak, że to, co nam wydaje się sloganem bez pokrycia, może w rzeczywistości okazać się Świętym Graalem w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi. Dotyczy to szczególnie kwestii lojalności pracowniczej i jej szczególnej wartości w warunkach rynku pracownika.
Dział: Nowoczesny HR
Elastyczne formy zatrudnienia to przyszłość polskiego rynku pracy. W ramach całej gamy benefitów nabierają coraz większego znaczenia przy wyborze zatrudnienia. Kluczowe jest dostosowanie się pracodawców do obecnych trendów i budowanie modelu współpracy, który zapewni elastyczność w pracy na pełny etat przy jednoczesnym podnoszeniu kwalifikacji zawodowych pracowników.
Czy można rejestrować firmowe spotkanie wigilijne? Czy dział HR ma prawo do przesyłania drogą mailową fotografii z imprezy integracyjnej? Czy szef działu może poprosić podwładnych o zaopiniowanie otrzymanego CV? I jak długo można przechowywać w aktach informacje o naganie? Wejście w życie przepisów RODO uporządkowało wiele problemów związanych z przetwarzaniem danych osobowych w firmach, ale też wygenerowało nowe pytania, wynikające z bardzo szerokiego zakresu nowych przepisów.
Budowanie wizerunku pracodawcy staje się wyzwaniem każdego pracodawcy. Dotyczy to nie tylko firm rodzinnych, gdyż walka o zatrudnienie i utrzymanie utalentowanych pracowników czy zmniejszenie rotacji kadr stanowi dziś wyzwanie dla całego rynku pracy w Polsce. Dlaczego na niektóre oferty pracy na portalach pracy nikt nie odpowiada, a inne mają setki zgłoszeń, chociaż rekrutują na takie samo stanowisko, mają zbliżone stawki wynagrodzeń i są z tego samego miasta? Dlaczego takie firmy jak Amazon, które są światowymi gigantami, mają w Polsce trudności ze znalezienie odpowiedniej kadry pracowniczej? Employer branding, czyli budowanie marki pracodawcy, to dziedzina z pogranicza HR i marketingu, a więc interdyscyplinarna, i tym samym ogromnie złożona.
W dobie chronicznego niedoboru „rąk do pracy”, zwłaszcza w sektorze produkcyjnym, następuje rozkwit w dziedzinie zatrudnienia pracowników zza wschodniej granicy. Prym wiodą tu migranci z Ukrainy. Stanowią oni około 90% wszystkich zatrudnionych w Polsce pracowników ze Wschodu.
Obecnie robotyzacja i automatyzacja warunkują ewolucje na rynku pracy. Innowacja determinuje kształt sfery zawodowej, znacznie zmieniając priorytety stanowisk. W tym artykule omówimy te kwestie, powołując się na wyniki badań, a także spróbujemy nieco przewidzieć przyszłość.
Nieefektywne zarządzanie zmianą w polskich firmach wciąż ma się dobrze i może już czas skończyć z nieefektywnymi metodami zarządzania projektem zmiany. Ważną rolę ma do odegrania w tej kwestii – sponsor projektu.
Jak większość z nas też miałam kiedyś okropnego szefa – człowieka, który myślał, że poniżanie innych jest dobrym sposobem na ich motywowanie. Chociaż udało mi się uniknąć błędów popełnionych przez mojego poprzedniego szefa – to akurat było łatwe – zrobiłam, niestety, wiele innych błędów.
Powiedzmy to wprost: najcenniejszym potencjałem w każdym przedsiębiorstwie są ludzie. Są wszystkim, czego potrzebujemy, by osiągnąć potrzebne rezultaty. Kiedyś usłyszałam zdanie, które chyba najlepiej obrazuje, jakim skarbem dla firmy jest zaangażowany pracownik. Zdanie to wypowiedział Henry Ford w czasach, kiedy jego firma święciła największe triumfy: „Zabierzcie mi budynki i maszyny, jeżeli zostawicie mi moich ludzi, odbuduję swoje imperium”.
W dobie niedoboru pracowników, często braku reakcji kandydatów na zamieszczone ogłoszenie, niejednokrotnie wykorzystywaną metodą znalezienia odpowiednich pracowników stał się headhunting.
Z budowaniem zaangażowania poszczególnych pracowników oraz całych zespołów jest jak z przygotowaniem smacznego posiłku. Nie ma jednej jedynej recepty. Jest za to różnorodność składników, przypraw oraz specyfika procesu. W tym wszystkim ma znaczenie także wiedza na temat tego, co i w ja- kich ilościach zastosować. Właściwe proporcje wydobędą z potraw jej głębię smaku. Kiedy jednak jednego ze składników będzie zbyt dużo, to potrawa może stać się niejadalna. Ponadto ma znaczenie także – nomen omen – zaangażowanie gotującego.
W ostatnich latach wśród przedstawicieli wielu dziedzin życia i nauki rośnie zainteresowanie procesami wpływającymi na relacje międzyludzkie. Dają się one analizować na wielu płaszczyznach, m.in. ekonomicznej, społecznej czy psychologicznej. Jednym z procesów, którego znaczenie w kreowaniu ww. relacji zyskuje coraz większą rangę, jest empatia.